10.04.2012

Sernik Kajmakowy- Nie tylko na Wielkanoc


Dziś prezentuję przepis na sernik, który idealnie wpasowuje się w klimat wielkanocny, ale może byc też miłą odmianą klasycznego sernika po niedzielnym obiedzie. Nie jest zbyt słodki, a spód wręcz słony za sprawą solonych orzeszków. Na pewno inny, na pewno wary wypróbowania. Na pewno na poprawę nastroju zwłaszcza, że ferie się kończą...A Wy jakie sposoby macie na chandrę?

Przepis na sernik pochodzi z bloga Liski www.whiteplate.blogspot.com. Lekko zmodyfikowany.


Sernik kajmakowy
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm lub 24 cm (sernik będzie niższy)
Spód
  • 60 g solonych orzeszków ziemnych (mogą byc nerkowca lub fistaszki)
  • 100 g kruchych ciasteczek (użyłam digestive)
  • 30 g masła
  • 1,5 łyżki cukru
Tortownicę wyłożyc papierem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksowac w malakserze, aż będą przypominac piach. Można orzeszki też drobno posiekac nożem, ale to zadanie dla cierpliwych:)
Tortownicę wyłożyc masą na spód. Piec przez 12 min w piekarniku nagrzanym na 190 stopni.


Masa:
  • 300-400 g masy kajmakowej (użyłam orzechowej)
  • 70 g masła
  • 130 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
Masło utrzec z dwoma rodzajami cukru, dodac kajmak i utrzec na gładką  masę, następnie dodac jajka, po łyżce sera oraz mąkę. Dobrze zmiksowac. Masę przełożyc na podpieczony spód, wyrównac wierzch. Piec przez ok. 50 min w 180 stopniach. Ostudzic przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Polewa:
  • 200 g masy kajmakowej (użyłam czekoladowej)
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • płatki migdałowe
Kajmak włożyc do rondelka, dodac mleko i podgrzewac na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. Gdyby pojawiły się grudki, zmiksowac blenderem. Zdjąc z ognia i wmieszac masło, tak aby się rozpuściło. Polewę wylewamy na ostudzony sernik, posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawic na min. 1 h do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...